FB

Veelgestelde vragen en antwoorden

Op deze pagina vind je heel wat antwoorden op veel voorkomende vragen. Blijf je met een vraag zitten dan kan je ons contacteren via de contactpagina.

Na het aanklikken van de link in de downloadmail kom je in een scherm terecht van Dropbox. We raden aan om eerst te downloaden vooraleer te printen. Downloaden kan door rechts bovenaan in het scherm op de knop 'downloaden' te klikken: https://prnt.sc/newc3i.

OFWEL indien u de knop 'downloaden' niet onmiddellijk ziet klikt u op de 3 puntjes gans rechts. Dan verschijnt het extra scherm met de knop 'downloaden' erin, zie https://prnt.sc/newd1z.

Voor alle duidelijkheid je dient geen abonnement te nemen op Dropbox om te kunnen downloaden.

De download gebeurt vanuit de cloud van Dropbox. Dit levert geen probleem op thuis als u deze link aanklikt vanuit een private omgeving (zoals thuis). Maar bij sommige bedrijven en overheidsinstanties is Dropbox geblokkeerd. Dit komt omdat elk bedrijf of instantie die werkt met beschermde informatie van particulieren (zoals Rijksregisternummer) geen andere cloudtoepassingen mogen toelaten dan hun eigen cloud. Sommige bedrijven blokkeren elke andere cloudtoepassing dan die van henzelf om veiligheidsredenen. Daarom download u best onze routes en reisgidsen thuis of bij vrienden.

Downloaden is gratis als je een abonnee bent op onze nieuwsbrief. Dan pas kan je gratis gebruik maken van deze pdf-gidsen voor private en niet-commerciële doeleinden. Uitschrijven kan op vele manieren en zelfs reeds bij de mail met de downloadlink.

Bij ontvangst van de mail met de downloadlink kan je zich onmiddellijk uitschrijven via de bijhorende link onderaan de mail. Je kan dit ook doen via de pagina van de nieuwsbrief op de website. Ook bij elke nieuwsbrief of reviewmail kan je zich telkens uitschrijven door een link onderaan de mail. Je kan je mailadres ook bij ons blokkeren door het adres op de blacklist te laten plaatsen. Dan kan je wel nooit meer downloaden via dat mailadres, meer informatie op de pagina van de nieuwsbrief.

Al onze routes en gidsen zijn beschermd door copyright. Als wij die zomaar online zetten dan staan ze binnen de kortste keren in de zoekrobots van Google. En dat is niet de bedoeling want via downloadmail krijg je altijd de meest recente versie. Onze gidsen en routes krijgen meerdere malen per jaar een update.

Krijg je de downloadmail niet? Kijk dan even in de spambox, deze mails worden automatisch verstuurd en komen daardoor in de spambox terecht. Bij Gmail durft de downloadmail en de nieuwsbrief al eens terechtkomen in hun speciale map: 'Categorieën' > 'Reclame'. Via het radarwieltje rechts en klikken op 'Postvak in' of 'Inbox' configureren kan je dit voorkomen, je vinkt alleen 'primair' aan.

Het adres info@reisroutes.be toevoegen aan je 'Contacten' voorkomt dat het in de spambox terecht komt. Als dit allemaal niet helpt dan blijft er niets anders over dan de route via ons contactformulier aan te vragen, binnen de 12 uur krijg je de route doorgestuurd per mail of WeTransfer.

Dat ligt aan de instellingen van je computer. De beveiliging kan zo scherp staan ingesteld dat het aanklikken van computer gegenereerde links niet mogelijk is. Oplossing is de link te kopiëren via de rechtermuisknop in die in de adresbalk van je browser te plakken. Dan krijg je wel de download.

Je hebt de downloadmail al minstens 2 weken geleden ontvangen en de link werkt niet meer? Dat klopt, die link is slechts 2 weken geldig. Ga gewoon naar de route en vraag opnieuw een download aan met hetzelfde mailadres. We raden aan om steeds de download onmiddellijk uit te voeren na ontvangst. 

Wie ooit te kennen heeft gegeven per mail aan de redactie om geen mails of nieuwsbrieven te ontvangen komt op de Blacklist terecht. Dit is een Robinsonlijst die we uitsluitend bij onze uitgaven gebruiken en die verhindert dat er nieuwsbrieven naar die betreffende mailadressen worden verstuurd. Wie op de Blacklist staat met zijn emailadres kan geen pdf-gidsen downloaden of zich abonneren op de nieuwsbrief. Indien een persoon toch via een mailadres op de Blacklist pdf-gidsen gratis wenst te downloaden dan volstaat een mail via het contactformulier met de vraag om zich te verwijderen van deze Blacklist.

Dit probleem is te wijten aan een oudere versie van Acrobat Reader of een afgebroken download. In dat laatste geval is het eenvoudig: gewoon opnieuw downloaden. In het geval van de ouderse versie van de lezer ga je naar Adobe voor de nieuwste update. Het programma van Adobe kan je gratis downloaden op https://get.adobe.com/reader/?loc=nl.

Mag ik de pdf-route doormailen naar vrienden? Het is toegelaten om de route door te sturen naar een besloten vriendenkring of binnen de ledenkring van een vereniging. Echter steeds zonder commerciële doeleinden. Lees meer op onze gebruiksvoorwaarden.

Mag ik de pdf-route printen en meegeven aan klanten? Het is niet toegelaten om de routes in een commerciële omgeving of met een commercieel doel te gebruiken zonder toestemming van AT-Europe BVBA, de uitgever. Neem contact op via onze contactpagina en wij geven je een offerte volledig op maat van je wensen.

Mag ik de pdf-route publiceren op eigen webpagina / blog / facebook / twitter en andere? Het is niet toegestaan om de pdf te publiceren op het internet of op andere dragers. Onze routes zijn beschermd door het copyright. Wij beschikken over de nodige tools om inbreuken op te sporen en die worden beboet met de gangbare copyrightrechten. Lees meer op onze gebruiksvoorwaarden.

Mag ik linken naar de pdf-route op eigen webpagina / blog / facebook / twitter en andere? Bij de mail die je ontvangt met de downloadlink staat er een internetadres. Die link werkt slechts 2 weken. Het is verboden die downloadlink te publiceren. Beter én toegelaten is de link te publiceren van de route zelf op de website want dan zien de lezers meteen extra informatie over die route en kunnen ze een actuele download aanvragen.

De pdf van de reisgids of route kan je uiteraard op je smartphone plaatsen. Ervaring leert echter dat het knoeien is om telkens te switchen tussen kaart en tekst. Bovendien verschijnt die tekst te klein op het scherm. Met een tablet is het daarentegen wel fijn werken. 

Hoe printpapier besparen?
We raden steeds aan om de kaart op een A4-vel af te printen. Het verkleinen van de kaart maakt de letter- en cijferaanduidingen met een inktjetprinter moeilijk leesbaar. Een eerste actie die je kan ondernemen is dubbelzijdig afprinten. Bij heel wat printers kan je ook bij instellingen kiezen voor 'boek'. Dan print hij 2 vellen per bladzijde af op één A4-tje.

Via je smartphone of tablet kan je op de mobiele versie van onze website. Bij het selecteren van een route zal je na wat scrollen op die pagina een blauwe link vinden op een donkere achtergrond ''Volg route op kaart met GPS-tracker'. Om deze te kunnen gebruiken dient er internet en GPS-functionaliteit op je smartphone aanwezig te zijn. Bovendien moet je toestemming verlenen om je locatie te kennen. Doe je dit niet dan is die functie onbruikbaar.

Op de routekaart zie je via de tracker je positie. Je kan de route wandelen of fietsen in beide richtingen, de tracker zal je steeds aangeven waar je bent. Alle waarschuwingen in verband met het gebruik van de GPS-tracks blijven ook op je smartphone van toepassing.

Wat is een tracker?
Een tracker is die blauwe bol die een locatie aangeeft. Dat is de plaats waar jij zich ongeveer bevindt.

De tracker volgt je op de routekaart
Als je de link hebt aangeklikt hoef je niets te ondernemen: de track volgt automatisch. Dat gebeurt evenwel niet per seconde maar met intervals tussen de 10 sec. en 2 minuten. Dit is afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding. 

De tracker staat niet op de correcte plaats
Oorzaak 1: je bevindt zich onder hoge bomen of tussen wolkenkrabbers waar de gps-signalen slecht zijn. Van zodra je uit deze omgeving komt zal het signaal terug normaal zijn en plaatst de tracker zich vanzelf correct.

Oorzaak 2: de internetverbinding is niet goed. Uit tests is gebleken dat de tracker zich soms plots op een paar honderd meters verder gaat plaatsen. Dit kan door een slecht internetsignaal komen. Normaal zal het scherm zich nogal snel herplaatsen naar de juiste locatie.

Moet ik nog een kaart uitprinten?
Een kaart printen hoeft inderdaad niet maar we raden wel aan om de pdf van de wandelroute als reserve in je smartphone op te slaan. In geval van nood kan je er dan nog steeds naar teruggrijpen. Wie weet is er plots geen internetverbinding meer.

Kan Google Streetview gebruikt worden? 
Neen, wel sattelietbeelden, het icoontje voor keuze van kaart staat rechtsboven in je scherm.

Zijn er smartphone routekaarten voor alle routes?
Inderdaad, maar het spreekt vanzelf dat dit het best kan gebruikt worden bij stadswandelingen, fietsroutes en luswandelingen in het groen.

Om veiligheidsredenen en kopiëren tegen te gaan dien je het document te openen vanuit de URL in de link ontvangen in de email.
Dus open het op je iPad of iPhone de link vanuit je email programma. Daar kan je de PDF zien en deze dan delen en openen in iBooks. Even stap voor stap.

Stap 1: open de email op het toestel dat je wil lezen binnen de 14 dagen na ontvangst. De link is maar 14 dagen geldig.


Stap 2: klik op delen/sharen


Stap 3: kopieer naar je iBooks

Meer dan de helft van onze reisgidsen en routes zijn gratis te downloaden. Een minderheid kan bekomen worden tegen een kleine vergoeding. Al onze routes zijn opgemaakt ter plaatse en dat vraagt zware investeringen. Bovendien doen we zware inspanningen om alles up to date te houden. Daarvoor vragen we dan een kleine vergoeding die veelal niet meer bedraagt dan 2 à 3 tassen koffie op je vakantiebestemming. 

Je hoeft niet het internet af te speuren naar kortingscodes voor onze betalende reisgidsen. Kortingen variëren tussen de 10 en 30% en zijn heel eenvoudig te krijgen. Doe de download van het gratis gedeelte van de reisgids en je ontvangt een code voor een korting van 20%. Ook als u een review plaatst krijgt u een code voor 20% korting doorgemaild. Let op, al die kortingen zijn wel maar kortstondig geldig, tussen de 1 à 5 dagen. Ook in de nieuwsbrief plaatsen we geregeld een actie om een reisgids te kopen met kortingen van 20 tot 30%, je gratis abonneren loont dus.

Zowel de gratis als de betalende reisgidsen en routes zijn alleen verkrijgbaar in pdf-formaat. Wij bieden niet de mogelijkheid om die geprint aan te kopen. Onze reisgidsen zijn ook niet verkrijgbaar in de boekhandel. Het is heel omslachtig en duur om een geprinte versie te bekomen, vandaar dat we deze optie niet meer voorzien.

Looking for inspiring itineraries and roadtrips?

Heldere reisgidsen met uitgestippelde wandelingen, rondreizen en fietsroutes en concrete, kant-en-klare reis info. Bespaar jezelf uren opzoekingswerk.

Ontdek de routes

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?